WRITEjunior is een cognitief gedragstherapeutische behandeling van PTSS, waarbij de behandeling via schrijven plaatsvindt. WRITEjunior heeft 4 werkzame factoren: “exposure”, “cognitieve herstructurering”, “coping” en ‘social sharing”. Door imaginaire blootstelling aan de traumatische gebeurtenis door het schrijven van het verhaal van de traumatische gebeurtenis, wordt gewenning aan de aversieve gebeurtenis bewerkstelligd, waardoor deze minder angst opwekt (exposure). Door cognitieve herstructurering worden traumagerelateerde dysfunctionele cognities vervangen door meer helpende/functionele gedachten. Hierin worden belangrijke coping vaardigheden beschreven, zodat die kunnen worden toegepast in dagelijks leven en in de toekomst. Tijdens de coping wordt een terugval plan gemaakt; “Als ik mij weer verdrietig voel dan denk ik… en doe ik…..” Hierin worden belangrijke coping vaardigheden beschreven, zodat die kunnen worden toegepast in dagelijks leven en in de toekomst.
Tijdens de WRITEjunior behandeling wordt de traumatische gebeurtenis gekaderd in een coherent narratief; het traumaverhaal van het kind. Hierdoor wordt de coherentie van de herinneringen aan de meegemaakte traumatische gebeurtenis bevorderd, waardoor de verwerking wordt vlot getrokken.
Er wordt samen met de jeugdige een blijvend document geschreven op de computer. Ook kan dit document gedeeld worden met andere belangrijke mensen in het leven van de jeugdige (social sharing), waardoor deze steun en erkenning krijgt voor de moeilijke tijd die hij/zij heeft doorgemaakt.
Voor jeugdigen is het te moeilijk om schrijfopdrachten zelf thuis te maken, zoals dat bij schrijftherapie voor volwassenen vaak gedaan wordt. Zeker als het de bedoeling is daar goed exposure in te verwerken. Daarom wordt alleen tijdens de sessies in het bijzijn van de therapeut geschreven. Op deze wijze kan de therapeut de cognitief gedragstherapeutische technieken goed verwerken in het verhaal. Er wordt op de computer geschreven aangezien jeugdigen dit aantrekkelijk vinden en het een vertrouwd deel van hun leven thuis en op school is. Bovendien werkt het dikwijls prettiger om op de computer te schrijven tijdens het vertellen; op die manier hoeven de jeugdigen geen oogcontact te maken op moeilijke momenten. De jongere kinderen nog niet zelf typen maar tekeningen maken, krijgen extra exposure door het maken van de tekeningen.
Ook hebben jeugdigen na afloop een mooi document voor de social sharing. Daarnaast blijken veel jeugdigen het boek zelf te herlezen als een vorm van coping als ze verdrietig of bang zijn. Als ze het boek weer lezen weten ze wat ze moeten doen om zich weer beter te voelen (zie: hoofdstuk: ervaringen van cliënten op de DVD).
De variant van WRITEjunior voor KOPP is alleen bedoeld voor KOPP die zoveel PTS klachten hebben, dat hun ontwikkeling wordt belemmerd Bij KOPP (kinderen met een ouder of brusje met psychiatrische problematiek) duurt de traumatisering vaak nog voort. Dat betekent dat de kans dat de jeugdige opnieuw blootgesteld wordt aan een traumatische ervaring realiteit is. Het is daarom belangrijk om in deze variant extra aandacht te besteden aan de coping. Hoe gaat een kind ermee om als er weer een traumatische gebeurtenis plaatsvindt en met name ook welke hulp kunnen jeugdigen inschakelen als het niet goed gaat met hun ouders/broer/zus, zodat ze er niet alleen voor staan en er ook geen rolomdraaiing plaatsvindt (kind dat de ouder verzorgt).
Er wordt in de KOPP variant daarnaast extra aandacht besteed aan psycho-educatie over de betreffende stoornis. Veel KOPP kinderen zijn bang dezelfde stoornis als hun ouders te krijgen. Om deze angst te bewerken is goede psycho-educatie, het beschrijven van deze angst en hoe ermee om te gaan van groot belang, gebruik maken van de website www.kopstoring.nl is daarbij handig.
Jeugdigen die goed zijn ingelicht over het ziektebeeld van hun vader of moeder kunnen beter inschatten wat zij wel en niet van hun zieke ouder kunnen verwachten. Kennis over het ziektebeeld werkt beschermend tegen psychische problemen op latere leeftijd. Ook hier is het weer van belang dat alles op schrift staat in het boek van de jeugdige zodat de jeugdigen hun boek kunnen raadplegen als ze zich in een moeilijke situatie met hun ouder bevinden. Ouderbegeleiding maakt deel uit van de WRITEjunior, de frequentie en of er ook sprake is van ouders als cotherapeut hangt af van de leeftijd van het kind, het soort trauma en de opvoedingsvaardigheden van de ouders.