Home > Zoeken & vergelijken > Ricky en de Spin
Ricky en de Spin
Algemene gegevens
Organisatie: Centrum voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie, Universiteit Z├╝rich, Zwitserland
Contactpersoon: Veronika Brezinka
E-mailadres(sen): rickyandthespider@kjpd.uzh.ch
   
Budget: meer dan € 25.000
Live sinds: 2012
Kenmerken
Problematiek Dwang (OCS)
Leeftijd 6-12 jaar
Platform game
Fase Behandeling
imageimageimage
Inleiding

Ricky en de Spin werd ontwikkeld om gedragstherapeuten bij de behandeling van kinderen met een dwangstoornis te ondersteunen. Het integreert op een speelse manier de meest belangrijke behandelingselementen uit de gedragstherapeutische aanpak en biedt een metafoor die het kind helpt om de ziekte, haar gevolgen en de behandeling beter te begrijpen.

Sprinkhaan Ricky en lieveheersbeestje Lisa zijn zeer ongelukkig. Sinds enige tijd woont er een spin in de buurt die merkwaardige dingen van hen vraagt. Ricky mag bijvoorbeeld alleen volgens een bepaald patroon over het weiland springen en Lisa moet iedere avond vóór het naar bed gaan haar stippen tellen. De spin jaagt de dieren angst aan dat er iets vreselijks zal gebeuren wanneer ze haar bevelen niet opvolgen. Daarom doen ze wat de spin van hen vraagt en raken ze steeds meer verstrikt in het net van de dwangstoornis. Op een dag is Ricky zo wanhopig dat hij dokter Uil om advies vraagt....

Ricky en de Spin moedigt kinderen aan zich tegen de dwang te verzetten en ondersteunt tevens gedragstherapeuten bij de behandeling. Het spel bestaat uit een inleiding en acht levels. Aan het einde van een level krijgt het kind een blad met therapeutische opdrachten die het tot de volgende sessie moet uitvoeren.

Onderbouwing

In publicaties wordt benadrukt dat het spel niet als zelfhulp moet worden gezien. Ricky en de Spin is ontwikkeld als ondersteuning van de gedragstherapeutische behandeling van dwangstoornissen, maar het is geen wondermiddel. Het spel maakt het werk van de therapeut gemakkelijker doordat het een passende metafoor biedt en therapeutische huiswerkopdrachten voorziet. Maar de behandeling van een dwangstoornis zal ook in de toekomst in eerste instantie door een gedragstherapeut – in samenwerking met een kinder- en jeugdpsychiater – moeten worden gerealiseerd. Een eerste onderzoek (aan 18 kinderen met een dwangstoornis en 13 therapeuten) liet zien dat alle kinderen het spel aantrekkelijk vonden en door het verhaal van Ricky en de Spin hun dwangstoornis en de behandeling beter konden begrijpen. De therapeuten waren van mening dat het spel de kinderen voor een behandeling motiveerde en de behandelaar ondersteunde bij het toepassen van de gedragstherapeutische aanpak http://www.rickyandthespider.uzh.ch/publikationen_nl.html

Beschikbaarheid

Het spel bestaat in het Duits, Engels en Nederlands. Een eenvoudige licentie kost 190 CHF en kan via de website http://www.rickyandthespider.uzh.ch/order_nl.html besteld worden. De Nederlandstalige versie bestaat uit de gesproken Engelse versie met Nederlandstalige ondertitels. De website biedt ook huiswerkformulieren die aansluiten bij de levels van het spel.

Ontwikkelaars

Ricky en de Spin is bedacht en geschreven door dr. Veronika Brezinka, http://www.kjpd.uzh.ch/studium/ppkj/team/brezinka.html klinisch psycholoog / psychotherapeut bij het Centrum voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie van de Universiteit Zürich. Het werd vorm gegeven door Damjan Minovski en Zea Fio, geprogrammeerd door het bedrijf Snarp http://www.snarp.ch/ en gefinancieerd door het Centrum voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie van de Universiteit Zürich.

Ik heb interesse in deze toepassing. Volgende stap
Zoeken &
vergelijken
Welke Nederlandse e-health-toepassingen bestaan er en wat is de kwaliteit?
E-health in ontwikkeling Wie ontwikkelt nieuwe e-health-toepassingen en waar liggen kansen voor samenwerking?
Eigen initiatief indienen Welk idee voor een e-health- toepassing heb jij?
Kennisdelen &
samenwerken
Vind geschikte partijen voor kennisuitwisseling en samenwerking.
Publicaties &
wetenschap
De juiste (wetenschappelijke) kennis, voor e-health van hoge kwaliteit.