Home > Zoeken & vergelijken > MindLight
MindLight
Algemene gegevens
Organisatie: thePLAYNICEinstitute
Contactpersoon: Hanneke Scholten
E-mailadres(sen): h.scholten@bsi.ru.nl
   
Budget: onbekend
Live sinds: 2015
Kenmerken
Problematiek Angst
Leeftijd 8-13 jaar
Platform game
Fase Preventie, Behandeling
imageimageimageimageimageimage
Inleiding

MindLight is een neurofeedback videogame voor kinderen van 8 tot 13 jaar met angstklachten. In MindLight wordt de kleine jongen Arthur bij het enge huis van zijn oma afgezet door zijn ouders. Daar vindt hij een magische hoed die Teru heet. Teru waarschuwt Arthur dat oma overgenomen is door schaduwen. Alleen Arthur kan met de hulp van Teru zijn oma redden. Teru kan voor licht zorgen als het kind zich ontspant. Dit wordt gemeten door de MindWave headset en terug gekoppeld naar de game.

De kern van MindLight is het exploreren van het donkere en enge huis. Hierbij worden de kinderen blootgesteld aan beangstigende situaties. Zij leren door middel van trial en error, en oefeningen vaardigheden om hun angst te overwinnen. MindLight kent zeven kamers, elk met een eigen thema en moeilijkheidsgraad. Kamers zijn aan elkaar geschakeld middels gangen die ook oplopen in moeilijkheidsgraad. MindLight kan in ongeveer zes uur uitgespeeld worden.

*** Let op: MindLight is nog niet beschikbaar voor de klinische praktijk ***

Onderbouwing

Uit twee recente onderzoeken (randomized controlled trials) is gebleken dat na het spelen van MindLight de angstsymptomen verminderen. De angstsymptomen verminderen evenveel als na het spelen van een commerciële game (Schoneveld et al., 2016) en evenveel als bij de controlegroep die een programma kreeg gebaseerd op cognitieve gedragstherapie (Schoneveld, Lichtwarck-Aschoff, & Granic, 2017).

Beschikbaarheid

MindLight is vooralsnog nu niet commercieel beschikbaar, de verwachting is dat dit in 2017 zo zal zijn. De bijbehorende materialen zijn wel beschikbaar via (online) media winkels; een MindWave is beschikbaar vanaf €149. Een Xbox 360 bedrade controller is beschikbaar vanaf €35 in verschillende (online) media winkels. Het gebruik hiervan is optioneel. Zonder controller is MindLight te besturen via het toetsenbord. Een laptop of computer is beschikbaar in verschillende (online) computerspeciaalzaken. De kosten hiervoor zijn variabel en afhankelijk van persoonlijke eisen. >> Meer informatie over MindLight

Ontwikkelaars

In samenwerking met het PlayNice Institute, onder leiding van professor Isabela Granic van de Radboud Universiteit, is MindLight ontwikkeld door een team van de Utrechtse gamestudio GainPlay Studio.

Bonusmateriaal

Ik heb interesse in deze toepassing. Volgende stap
Zoeken &
vergelijken
Welke Nederlandse e-health-toepassingen bestaan er en wat is de kwaliteit?
E-health in ontwikkeling Wie ontwikkelt nieuwe e-health-toepassingen en waar liggen kansen voor samenwerking?
Eigen initiatief indienen Welk idee voor een e-health- toepassing heb jij?
Kennisdelen &
samenwerken
Vind geschikte partijen voor kennisuitwisseling en samenwerking.
Publicaties &
wetenschap
De juiste (wetenschappelijke) kennis, voor e-health van hoge kwaliteit.