Volgens een Duits rapport over digitalisering in de zorg in 14 Europese landen, is Nederland niet bepaald haantje de voorste op dit gebied. Sebas Eikholt van patientempowerment.nl blogde voor Zorgvisie over het hoe en waarom hiervan.
In de Digital Health Index van de Duitse Bertelsmann Stiftung neemt Nederland de achtste positie in van 14 Europese landen. Het land met het best ontwikkelde digitale zorgsysteem Estland. Digitalisering van zorg staat hier al langere tijd hoog op de agenda.
Waarom is Nederland nog niet zo ver?
Het afstemmen van de Wet op het landelijk epd in 2011 heeft gezorgd voor stagnatie, schrijft Eikholt: “Het zorgbeleid is complex en er is een gebrek aan consistente regulering en duidelijkheid vanwege de grote diversiteit aan publieke en private organisaties, zoals overheden, zorgverzekeraars, zorgaanbieders en belangengroepen. Het zijn stakeholders die allemaal een stem laten horen, waardoor beslissingen vanuit de politiek worden vertraagd of zelfs uitblijven.”
Daarnaast ontbreekt het aan een goede infrastructuur voor e-health-toepassingen, waardoor de implementatie ervan achterblijft in vergelijking met andere landen. Ook ontbreken de vereiste kennis en techniek in de zorg om overdracht van data mogelijk te maken. Bij het grote publiek is bovendien nog weinig bewustzijn op het gebied van e-health en de mogelijkheden die dit biedt.
Wat gaat er wel goed?
De bereidwilligheid is er wel degelijk in Nederland. Volgens het rapport is er al veel vooruitgang geboekt in de uitwisseling van digitale gezondheidsdata. Op dat vlak valt de komende jaren nog meer verbetering te verwachten. Ook de politieke wil is er: “Op beleidsniveau is een hoge mate van betrokkenheid aanwezig van verschillende belanghebbenden in de zorg. […] Op nationaal en regionaal niveau worden e-health initiatieven gefinancierd en gesubsidieerd.” Kansen genoeg, besluit Eikholt: met meer kennisoverdracht, bewustwording en samenwerking kunnen we net dat stapje extra zetten.